Přeskočit na hlavní obsah

Kuchyň je malou alchymistickou dílnou současnosti. Důmyslnými postupy tady vznikají skvělá jídla i nápoje. Bohužel je to také místo, kde vzniká statisticky nejvíce zranění v domácnosti. Jak vytvořit bezpečnou kuchyni?
 

Kuchyně je podle pojišťoven nejnebezpečnější místo v domácnosti. Podívejte se na naše tipy, jak předejít zranění.  
 

Začněte pěkně od podlahy

Nejlepší variantou do prostoru kuchyně je kvalitní dlažba, případně moderní umělé materiály jako marmoleum či linoleum. Snadno se čistí a lépe odolávají charakteristickému prostředí kuchyně. Ne zcela vhodná je laminátová či dřevěná podlaha bez speciální voděodolné úpravy. Po určitém čase totiž může taková podlaha začít „pracovat“ a různě se zvedat a vy o ni budete zakopávat. Tím riziko zranění narůstá.

Zapomenout byste měli na volně položené koberečky a podložky, které vám mohou nepříjemně podklouznout nebo do kterých si zamotáte nohy. Pokud vám ukápne olej nebo vylijete vodu na podlahu, okamžitě ji setřete, i zde hrozí nebezpečí uklouznutí a pádu. Pokud jsou v domácnosti děti, před prvním krokem se vždy podívejte kolem sebe, umí se báječně motat pod nohy.
 

Pozor na chemikálie

Velkým tématem kuchyňského prostředí je zajištění nebezpečných věcí. Patří mezi ně zejména chemikálie, ostré nože, nůžky, sekáčky a skleněné nádobí. Chemikálie by měly být vždy stranou, v případě dětí v domácnosti i pod zámkem či pojistkou. Nikdy by se neměly dávat do nádob od jídla, i dospělý jedinec se může lehko splést. Obzvlášť pokud nádobu necháte volně stát na lince. Řešením mohou být dávkovače saponátů zabudované přímo do kuchyňské linky, případně volně stojící varianta u dřezu.

          Simplehuman          simplehuman

Nože pod dozorem

Nože je nejlepší skladovat ve speciálních držácích, ideálně mimo dosah dětí. Nejenže se tak rychle neotupí, ale zároveň je rychle a bezpečně uchopíte. Nože nikdy nepokládáme volně do dřezu, neboť se mohou ostrou stranou otočit tak, že se vy nebo dítě pořežete. Ostatně nožům prospívá okamžité umytí po použití a vrácení do držáku. Nože také nikdy nepokládejte na utěrky. Snadno na ně zapomenete a letící nůž není nic příjemného. Pozor také na ponorné mixéry! Nikdy do nich nesahejte rukou a po použití je vždy vyndejte z elektrického napájení.
 

Moderní dřezová baterie snižuje rizika

Samostatnou kapitolou je kuchyňská baterie. Pokud volíte pákovou variantu, je dobré se soustředit na tu vybavenou keramickou kartuší, jež zprostředkovává plynulé nastavení požadované teploty a proudu vody. Výhodou je také baterie s možností regulace teploty vody, výrazně snížíte riziko opaření. Jistě oceníte také varianty bezdotykové, případě termostatické, u nichž teplotu (nebo i proud) fixujete předem. Prostřednictvím dřezových baterií můžete přispět i ke svému zdraví.

filtrace vody

Existují filtrační systémy, jež vodu zbavují nežádoucích mikroorganismů, reziduí léků nebo chemikálií, jež navzdory veškeré snaze v běžném vodovodním řádu přetrvávají. Také je třeba si uvědomit, že horká voda z kohoutku není považována za pitnou!
 

Otevřená horká trouba vždy bez dětí i zvířat

Mezi další riziková místa patří sporák a trouba. Nepodceňujte rychlost dětských ručiček nebo zvířecích tlapiček. Nikdy horkou troubu neotvírejte, pokud je nablízku dítě či zvíře. Také byste neměli děti nechat si s ní hrát. Pozor si dejte rovněž při přenášení nádob s horkým obsahem (omáčka, vroucí voda z rychlovarné konvice), když je nablízku dítě. Můžete o ně zakopnout a horký obsah vylít na sebe i na něj. Na sporák ani do trouby nikdy neodkládejte hořlaviny (plastové nádoby, utěrky…), které mohou být zdrojem požáru.

Protože se nehody v kuchyni stávají častěji, než bychom chtěli, vždy si před přípravou pokrmů zkontrolujte své pracovní místo. Oceníte to vy, vaše neposedná dítka i domácí mazlíčci.  

Související produkty

nahoru