Přeskočit na hlavní obsah

Kuchyně je místem, kde to žije. Neustále se zde něco děje. Tvoříme zde chutné pokrmy, čaj, kávu a zároveň se tady setkává celá rodina včetně domácích mazlíčků. Jak úklid kuchyně udělat efektivním? Co znamená velký úklid kuchyně?
 

Podlaha je základ

Úklid kuchyně je nekončící proces. Bohužel se o ni musíme postarat pokaždé, když vaříme. Ať se nám to líbí nebo ne, ať si dáváme pozor sebevíc, vždy něco upadne na zem, pracovní plocha bude nést stopy použití, varná deska a dřez též vyžadují naši pozornost. Prvním pomocníkem z řad úklidových pomůcek, kterého byste měli mít při ruce, je smeták. Skvělou alternativou klasického smetáku je gumový smeták Supra od Leifheit, který skvěle zvládne nejen drobky, ale i prach či vlasy. Jeho výhodou je, že se do něj nečistoty nemotají, a snadno jej umyjete. Na hromádky nečistot se hodí ruční smeták Perle. Při větším vaření či pečení se na podlaze mohou objevit i kapky mastnoty. Podlahy můžete snadno setřít vlhkým hadrem, případně si přizvat pomocníka v podobě úklidového setu PowerClean M.

Každodenní péče se vyplácí

shutterstock_2492000689.jpg

Pracovní plochu byste měli po každém použití zbavit přischlých nečistot, drobků, špíny, mastnoty a vlhkosti. Skvěle k tomu poslouží kuchyňský hadřík z mikrovlákna nebo savý hadřík s kapkou jaru. Pokud jste špinavýma rukama sahali i na úchyty zásuvek nebo skříněk, vyplatí se setřít i ty. V případě sklokeramické desky je třeba počkat, až jednotlivé plotýnky vychladnou, a poté desku zbavit nečistot z vaření a utřít dosucha. Pokud je zde něco „připálené“, je vhodné nechat přípravek chvíli působit (může se jednat o jedlou sodu, ale také jar nebo speciální přípravek na desky). U plynových sporáků je třeba ošetřit i kovové části. Při použití trouby vyčkejte jejího vychladnutí a pak setřete případné nečistoty. Řada výrobků má samočistící funkci, je dobré ji jednou za čas aktivovat.

Pečujte o dřez

Úklid kuchyně znamená i pravidelnou péči o dřez a dřezovou baterii. Hodí se na to měkký hadřík namočený v jarové vodě, kterým setřete dno, ale i stěny dřezu a odkapávací desku. U dřezové baterie nezapomeňte ošetřit místo, kde je baterie uchycena ke dřezu a poté i pohyblivou část páky. Vše poté spláchněte (pomůže například sprška dřezové baterie) a otřete dosucha.

cisteni granit.jpg

TIP SANITINO: Abyste krásný vzhled a funkčnost baterie i dřezu zachovali dlouhou dobu, dejte si pozor na potraviny, které barví. Opláchněte dřez pokaždé, když zde krájíte ovoce či zeleninu (mají v sobě kyseliny, které mohou povrchy narušit), a nenechávejte zde dlouho špinavé či mokré nádobí.

Další doporučení naleznete v našem článku Jak a čím vyčistit kuchyňský dřez, kde zjistíte, jak se postarat o nerezový dřez nebo dřez granitový.

Velký úklid kuchyně

Několikrát ročně je třeba udělat opravdu důkladný úklid kuchyně, kdy sáhnete i do míst, kam při běžném provozu příliš nezavítáte. Začněte odshora a postupujte k podlaze.

shutterstock_2393681167.jpg

1. Horní hrany skříněk. Pokud nemáte horní skříňky až do stropu, je to místo, kde se usazuje prach, který následně víří místností. Někdy stačí prachovka, jindy je třeba hadr, kyblík s teplou vodou a trochou octa. Každopádně se vydejte do výšek a zbavte skříňky i horní otevřené poličky prachu.

2. Sáhněte dozadu do skříní. Úklid kuchyně znamená objevit i to, co jste před nějakým časem umístili dozadu do skříní. Zjistěte, zda je to stále v dobré kondici. Možná tam objevíte i něco, co už nějaký čas hledáte. Je to také příležitost si ujasnit, zda opravdu potřebujeme vše, co ve skříních máme.

3. Organizace skříní. Udělejte si pořádek v tom, co v kuchyni vlastně máte. Podívejte se i do nástavců a urovnejte své věci tak, abyste ušetřili místo, a zároveň měli to, co aktuálně potřebujete, dobře při ruce.

4. Potravinová skříň. Velkým tématem je spíž. Je to sice místo pokladů, ale obvykle se o ně nechceme dělit s domácími záškodníky, kterými jsou moli, švábi, různí „broučci“ nebo mušky. Potravinovou skříň musíme kontrolovat alespoň 1× týdně. Pokud probíhá velký úklid kuchyně, zkontrolujte data spotřeby a zbavte se potravin, které už vypadají podezřele. Otřete hadříkem poličky či zásuvky a zbavte se drobků.

5. Zkontrolujte kořenky. Právě koření, zvlášť pokud jej nemáte v lahvičkách, ale pouze v pytlíkách, může být zdrojem potravinových molů. Vytřete šuplík a opět se zbavte všeho, co nese známky podezřelého pohybu.

6. Digestoř. Odsavač pachů a páry chrání náš nábytek a uchovává příjemné prostředí v bytě. Při velkém úklidu kuchyně nezapomeňte vyčistit filtry. Obvykle je možné je dát do myčky nádobí.

7. Lednička. Mezi další velké akce patří úklid ledničky. Odmrazování mrazáku obvykle děláme 2× do roka, ale ledničku bychom měli vytřít alespoň 1× za měsíc. Zásuvky na zeleninu ještě častěji. TIP: dejte na dno papírovou utěrku, úklid ledničky se urychlí. Stačí ji pak jednoduše vyměnit za čistou.

8. Trouba a mikrovlnná trouba. Další z činností, která je pro úklid kuchyně typická, je umytí trouby. Jak jsme naznačili, většina výrobků má samočistící funkce, přesto je třeba udělat i jakousi lázeň na zaschlé nečistoty, které pak půjdou snadněji odstranit.

shutterstock_2240163593.jpg

9. Podlaha. Ačkoli v kuchyni obvykle zametáme několikrát denně, jednou za určitý čas je třeba podlahu setřít i pod skříňkami. Pro efektivnější práci použijte například Set Clean Twist M Ergo Mobile s patentovanou rotační technologií v rukojeti. Skvěle umožňuje ošetřit i těžko přístupná místa. Hodí se i na plovoucí dřevěné podlahy.

10. Okna. Jsou-li součástí kuchyně okna, je třeba jim věnovat pozornost. Skvěle se na to hodí vysavač na okna Nemo od Leifheit, který se pyšní lehkým ergonomickým designem a zvládne vyčistit plochu až 130 m2 na jedno nabití.

Související produkty

319 Kč s DPH
Skladem 6 ks
Zítra odesíláme
589 Kč s DPH
Skladem 3 ks
Zítra odesíláme
110 Kč s DPH
Skladem > 10 ks
Zítra odesíláme
139 Kč s DPH
Skladem 1 ks
Zítra odesíláme
1 109 Kč s DPH
Skladem 10 ks
Zítra odesíláme
1 019 Kč s DPH
Skladem 6 ks
Zítra odesíláme
nahoru