Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Úklid kuchyně je nekončící proces. Bohužel se o ni musíme postarat pokaždé, když vaříme. Ať se nám to líbí nebo ne, ať si dáváme pozor sebevíc, vždy něco upadne na zem, pracovní plocha bude nést stopy použití, varná deska a dřez též vyžadují naši pozornost. Prvním pomocníkem z řad úklidových pomůcek, kterého byste měli mít při ruce, je smeták. Skvělou alternativou klasického smetáku je gumový smeták Supra od Leifheit, který skvěle zvládne nejen drobky, ale i prach či vlasy. Jeho výhodou je, že se do něj nečistoty nemotají, a snadno jej umyjete. Na hromádky nečistot se hodí ruční smeták Perle. Při větším vaření či pečení se na podlaze mohou objevit i kapky mastnoty. Podlahy můžete snadno setřít vlhkým hadrem, případně si přizvat pomocníka v podobě úklidového setu PowerClean M.
Pracovní plochu byste měli po každém použití zbavit přischlých nečistot, drobků, špíny, mastnoty a vlhkosti. Skvěle k tomu poslouží kuchyňský hadřík z mikrovlákna nebo savý hadřík s kapkou jaru. Pokud jste špinavýma rukama sahali i na úchyty zásuvek nebo skříněk, vyplatí se setřít i ty. V případě sklokeramické desky je třeba počkat, až jednotlivé plotýnky vychladnou, a poté desku zbavit nečistot z vaření a utřít dosucha. Pokud je zde něco „připálené“, je vhodné nechat přípravek chvíli působit (může se jednat o jedlou sodu, ale také jar nebo speciální přípravek na desky). U plynových sporáků je třeba ošetřit i kovové části. Při použití trouby vyčkejte jejího vychladnutí a pak setřete případné nečistoty. Řada výrobků má samočistící funkci, je dobré ji jednou za čas aktivovat.
Úklid kuchyně znamená i pravidelnou péči o dřez a dřezovou baterii. Hodí se na to měkký hadřík namočený v jarové vodě, kterým setřete dno, ale i stěny dřezu a odkapávací desku. U dřezové baterie nezapomeňte ošetřit místo, kde je baterie uchycena ke dřezu a poté i pohyblivou část páky. Vše poté spláchněte (pomůže například sprška dřezové baterie) a otřete dosucha.
TIP SANITINO: Abyste krásný vzhled a funkčnost baterie i dřezu zachovali dlouhou dobu, dejte si pozor na potraviny, které barví. Opláchněte dřez pokaždé, když zde krájíte ovoce či zeleninu (mají v sobě kyseliny, které mohou povrchy narušit), a nenechávejte zde dlouho špinavé či mokré nádobí.
Další doporučení naleznete v našem článku Jak a čím vyčistit kuchyňský dřez, kde zjistíte, jak se postarat o nerezový dřez nebo dřez granitový.
Několikrát ročně je třeba udělat opravdu důkladný úklid kuchyně, kdy sáhnete i do míst, kam při běžném provozu příliš nezavítáte. Začněte odshora a postupujte k podlaze.
1. Horní hrany skříněk. Pokud nemáte horní skříňky až do stropu, je to místo, kde se usazuje prach, který následně víří místností. Někdy stačí prachovka, jindy je třeba hadr, kyblík s teplou vodou a trochou octa. Každopádně se vydejte do výšek a zbavte skříňky i horní otevřené poličky prachu.
2. Sáhněte dozadu do skříní. Úklid kuchyně znamená objevit i to, co jste před nějakým časem umístili dozadu do skříní. Zjistěte, zda je to stále v dobré kondici. Možná tam objevíte i něco, co už nějaký čas hledáte. Je to také příležitost si ujasnit, zda opravdu potřebujeme vše, co ve skříních máme.
3. Organizace skříní. Udělejte si pořádek v tom, co v kuchyni vlastně máte. Podívejte se i do nástavců a urovnejte své věci tak, abyste ušetřili místo, a zároveň měli to, co aktuálně potřebujete, dobře při ruce.
4. Potravinová skříň. Velkým tématem je spíž. Je to sice místo pokladů, ale obvykle se o ně nechceme dělit s domácími záškodníky, kterými jsou moli, švábi, různí „broučci“ nebo mušky. Potravinovou skříň musíme kontrolovat alespoň 1× týdně. Pokud probíhá velký úklid kuchyně, zkontrolujte data spotřeby a zbavte se potravin, které už vypadají podezřele. Otřete hadříkem poličky či zásuvky a zbavte se drobků.
5. Zkontrolujte kořenky. Právě koření, zvlášť pokud jej nemáte v lahvičkách, ale pouze v pytlíkách, může být zdrojem potravinových molů. Vytřete šuplík a opět se zbavte všeho, co nese známky podezřelého pohybu.
6. Digestoř. Odsavač pachů a páry chrání náš nábytek a uchovává příjemné prostředí v bytě. Při velkém úklidu kuchyně nezapomeňte vyčistit filtry. Obvykle je možné je dát do myčky nádobí.
7. Lednička. Mezi další velké akce patří úklid ledničky. Odmrazování mrazáku obvykle děláme 2× do roka, ale ledničku bychom měli vytřít alespoň 1× za měsíc. Zásuvky na zeleninu ještě častěji. TIP: dejte na dno papírovou utěrku, úklid ledničky se urychlí. Stačí ji pak jednoduše vyměnit za čistou.
8. Trouba a mikrovlnná trouba. Další z činností, která je pro úklid kuchyně typická, je umytí trouby. Jak jsme naznačili, většina výrobků má samočistící funkce, přesto je třeba udělat i jakousi lázeň na zaschlé nečistoty, které pak půjdou snadněji odstranit.
9. Podlaha. Ačkoli v kuchyni obvykle zametáme několikrát denně, jednou za určitý čas je třeba podlahu setřít i pod skříňkami. Pro efektivnější práci použijte například Set Clean Twist M Ergo Mobile s patentovanou rotační technologií v rukojeti. Skvěle umožňuje ošetřit i těžko přístupná místa. Hodí se i na plovoucí dřevěné podlahy.
10. Okna. Jsou-li součástí kuchyně okna, je třeba jim věnovat pozornost. Skvěle se na to hodí vysavač na okna Nemo od Leifheit, který se pyšní lehkým ergonomickým designem a zvládne vyčistit plochu až 130 m2 na jedno nabití.