Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Na trhu existuje mnoho typů kuchyňských dřezů. Můžete si vybrat nerezové, tectonitové, granitové i keramické kuchyňské dřezy. Jsou kvalitní, elegantní, nadčasové a podtrhnou celkový vzhled vaší kuchyně. Aby si své kvality a vzhled uchovaly dlouhou dobu, je důležité vědět, jak vyčistit dřez i čemu se při čištění dřezu vyvarovat. Přinášíme vám několik osvědčených způsobů a pravidel, jak na to.
Dříve než začnete hledat, jak vyčisti zašlý dřez, je důležité si uvědomit, že je tomuto stavu lepší předcházet. Základem čištění dřezu je rozhodně pravidelnost. Bez pravidelné péče o kuchyňské dřezy se i ta nejlepší snaha a metoda mine účinkem. Většina výrobců doporučuje čistit dřez každý den, respektive poté, co skončíte s větším vařením. Jak na každodenní čištění dřezu? Nehledejte složitost, měkkým hadrem namočeným v jarové vodě setřete dno dřezu i jeho stěny, odkapávací plochu, a nezapomeňte na kuchyňskou baterii a prostor v oblasti jejího upevnění. Jakmile dřez zbavíte nečistot a přebytečné vody, vytřete ho do sucha. Tím odstraníte nevzhledné šmouhy na povrchu dřezu a také snížíte riziko vzniku vodního kamene.
Zhruba po 30 použitích (to znamená asi po dvou týdnech) vyčistěte dřez důkladněji. V případě, že dřez používáte intenzivně denně, je doba samozřejmě výrazně kratší. Na důkladnější údržbu můžete použít speciální prostředky na čištění dřezu. Jsou vyrobené speciálně pro kuchyňské dřezy, tudíž jsou velmi šetrné. S nimi budete mít jistotu, že povrch kuchyňských dřezů zůstane stále jako nový.
Není nikde dané, jak intenzivně má čištění dřezu probíhat, ale nikdy se nedoporučuje k čištění používat bělidla nebo agresivnější chemické přípravky. Vyhněte se také drátěnkám, čistícím pískům, abrazivním čisticím prostředkům a podobně. Nezáleží na tom, z jakého materiálu máte doma dřez – žádný materiál není nezničitelný a stoprocentně odolný proti mechanickému poškození. Pokud jsou nečistoty nepříjemně přichycené, nechte některý z vybraných přípravků působit déle a teprve poté nečistoty odstraňujte. Upřednostněte vytrvalost, ne sílu.
Jak prodloužit životnost dřezu?
Nerezové dřezy jsou velmi populární. Mají univerzální vzhled a snadno se udržují. Nerez je ze všech materiálů, ze kterých se dřezy vyrábějí, nejvíce odolný vůči silným čistícím prostředkům. Bohužel to neznamená, že je nezničitelný. Na co si tedy dát pozor? Nerezové dřezy nemají rády rezavějící předměty, jako jsou například drátěné kartáče, drátěnky, šrouby nebo nářadí.
Vyhněte se jim a předejdete problémům se zanechávám rezatých stop na dně dřezu, o poškrábání nemluvě. Bezpečně je vyčistíte přípravkem na nerezový dřez.
Granitové dřezy se vyznačují jedinečným designem. Svojí strukturou však nejsou dokonale hladké, a tudíž jsou náchylnější ke znečištění.
Dobře si tedy zapamatujte:
Třetí z materiálů, který se pro kuchyňské dřezy využívá, je keramika. Patří mezi nejodolnější, zároveň ale nejkřehčí. Pády těžkých nebo ostrých předmětů keramickým dřezům skutečně neudělají dobře. I zde je důležitá pravidelnost a důkladnost. Existují speciální přípravky určené právě pro keramické povrchy, ale i zde lze využít směsi jedlé sody a kyseliny citronové, případně octa. Další inspiraci naleznete v našem předchozím článku Jak vyčistit keramický dřez.
Pokud věnujete péči také odpadům, vyhnete se nepříjemnému zápachu, který se odsud může šířit. Zbavte se zápachu z odpadu jednou provždy!
Důkladně jste vyčistili dřez, ale přesto celkový dojem něco kazí? Pokud se vám ucpal odpad nebo nepříjemně zapáchá a nepomáhá odmontování a vyčištění odpadu pod dřezem, vyzkoušejte jedlou sodu v kombinaci s octem. Vsypte do odpadu obsah dvou sáčků jedlé sody a zalijte je půllitrem vlažného octa. Směs navíc můžete prolívat horkou vodou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Nejprve se pravděpodobně objeví pěna a bublání a následně se začnou nečistoty uvolňovat. Pozor, někdy se vrací zpět do dřezu než je možné je „posunout“ dál. Základní prevencí je samozřejmě sítko, které zachytí základní nečistoty, a také nevylévat tuky do odpadu.
Další osvědčené rady:
Vodní kámen trápí doslova každou domácnost. Jak moc, to záleží na tvrdosti vody. Pokud máte tvrdou vodu (obsahuje hodně minerálů), je třeba se tématem zabývat intenzivněji. I v tomto případě lze přistoupit k čištění dřezu bez chemie. Na vodní kámen funguje směs octa a teplé vody (poměr 1:5 pro běžné denní ošetření, 1:3 při silnějším znečištění). Tato pasta je také odpovědí na otázku, jak vyčistit sítko u dřezu. Namočte jej nejprve do teplé lázně z octa a vody a následně vydrhněte kartáčkem.
Lze také použít pastu na výraznější usazeniny. Do jedlé sody postupně vmícháte ocet a vodu, dokud nevznikne pasta, kterou následně nanesete na postižená místa. Necháte působit a po pár minutách opláchnete, případně ošetříte hadříkem nebo jemným kartáčkem. Hodí se například pro oblast uchycení dřezové baterie.
TIP: Nezapomeňte se podívat i na naše další články, které vás provedou světem snadného úklidu a poskytnou vám užitečné tipy a triky, jak udržet váš domov čistý.
Hledáte inspiraci? Přihlaste s k odběru našeho newsletteru nebo se staňte fanouškem naší stránky na Facebooku nebo Instagramu.