Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Atraktivní keramický dřez vypadá v nové kuchyni naprosto dokonale. Ale časem se jeho lesk může vytrácet. Může za to nevhodná péče nebo nesprávná údržba. Sepsali jsme pro vás tipy – od pravidelného čištění keramického dřezu až po hloubkové čištění, které oživí lesk a krásu povrchu.
Keramika je velice oblíbeným materiálem nejenom kvůli svým vlastnostem, ale také kvůli designu. Atraktivní vzhled keramického dřezu se hodí do kuchyní ve stylu provence, ale i do rustikálních i moderních interiérů. Vidět ho můžete také v kuchyních v retro stylu.
Mezi největší plusy kuchyňského řezu z keramiky patří odolnost, imunita vůči chemikáliím, stálobarevnost a velice snadná údržba. Ano, čtete správně. Keramika je totiž neporézní materiál, což znamená, že na svém povrchu neobsahuje póry. Tím pádem se bakterie, mikroorganismy, pachy a barviva nemohou nijak uchytávat a krásně po keramickém povrchu sklouznou dolů.
Keramický dřez je, co se týká údržby, velice nenáročný. Materiál má vysokou hustotu, a proto nedochází k tvorbě skvrn a nečistoty nemohou ulpět na povrchu. Bohatě tedy stačí, když každý den nanesete trochu teplé vody a mycího prostředku na měkkou stranu houbičky a tou pak kuchyňský dřez krouživými pohyby umyjete. Pokud se chcete vyhnout tvorbě vodního kamene, doporučujeme dřez otřít do sucha utěrkou z mikrovlákna.
Přibližně každých 14 dní doporučujeme kromě mycího prostředku použít silnější čisticí prostředek – ideálně ten, který doporučuje výrobce dřezu. Pokud se rozhodnete čistit keramický kuchyňský dřez jinými čisticími prostředky, dejte si pozor, co daný prostředek obsahuje. I přes odolnost keramických povrchů platí, že jim některé přípravky mohou spíše uškodit – například zmatnit jejich lesk. Patří k nim:
Tmavý keramický dřez vypadá velice elegantně, ale bělavé skvrny mohou kazit jeho působivý vzhled. Na vině je vodní kámen, který navíc zachycuje usazeniny od kávy, čaje, červeného vína a dalších zabarvujících potravin. Pokud chcete, aby nebyly tyto skvrny vidět, čistěte dřez pravidelně měkkým hadříkem a vždy ho vytřete do sucha. Pokud se přeci jen bílé skvrny objeví, vezměte si na pomoc trochu octového čističe nebo kyselinu citronovou zředěnou vodou 1:1. Nechte chvíli působit a na závěr důkladně opláchněte a vytřete do sucha.
Svůj keramický dřez můžete hloubkově vyčistit i pomocí ingrediencí, které najdete běžně doma ve své spíži. V boji s vodním kamenem vám mohou pomoci osvědčené babské rady. Ocet, jedlou sodu, kyselinu citronovou nebo samotný citron naneste na zasažená místa, nechte několik hodin působit a poté důkladně opláchněte. Nakonec stačí vytřít dřez do sucha měkkým hadříkem.