Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Vodní kámen přirozeně vzniká tam, kde povrchy přichází do kontaktu s vodou. Po vyschnutí kapek zůstává na povrchu bělavý povlak, který může být místy nažloutlý až hnědý. Za jeho vznik jsou zodpovědné zejména vápenaté a hořečnaté soli. Čím déle necháme tyto vrstvy na povrchu vznikat, tím pevnější budou. Časem mohou připomínat skutečný kámen (a dokonce se tak zatvrzele i chovat). Čím více solí voda obsahuje, tím je voda tvrdší a tím větší riziko usazenin vzniká. Pozor, nejde „jen“ o vodu, ale i o páru.
Způsobů, jak se s problémem vodního kamene vypořádat, je mnoho. Některé jsou intenzivní, jiné spíš udržovací. Je dobré „neuvíznout“ v jednom směru. Jaké varianty tedy existují?
Pokud máte doma tvrdou vodu, pak nemusí přírodní čistidla vždy stačit a je třeba přistoupit k profesionálnímu odvápňovači. Výhodou těchto přípravků je, že je lze použít i pro ostatní malé spotřebiče, jež jsou pod tlakem vodního kamene – kávovar, presovač, parní trouba… Aplikace je velmi jednoduchá. Stačí následovat instrukce pro daný přípravek. Obvykle smícháte odměrku přípravku (buď víčko nebo jsou rysky přímo na přípravku) s určitým množstvím vody a vlijete do rychlovarné konvice. Většinou pak tuto směs „uvaříte“. Nezapomeňte pak uvařit jednu dávku čisté vody a následně vnitřek i vypláchnout.
Nejběžnější formou čištění, zbavování se vodního kamene, je použití octa. Při otázce, jak vyčistit konvici, tedy může být vaší první volbou. Obzvlášť, jedná-li se o opravdu odolné usazeniny. Používá se klasický kvasný ocet (8%). Jeho výhodou je nízká cena a efektivita. Kromě vodního kamene vás zbaví také nečistot a zároveň povrchy dezinfikuje. Dejte si však pozor, ne všechny povrchy jsou na tuto „sílu“ připraveny!
Roztok v poměru 1:1 (voda:ocet) vlijte do konvice a nechte vařit. Poté konvici odstavte a nechte působit ještě minimálně 15 minut. Vylijte obsah a povrchy ošetřete houbičkou. Poté konvici vypláchněte a provařte čistou vodou, kterou vylijete.
Jedlá soda: Rozpusťte lžičku jedlé sody ve 3 lžících vody a směs dejte do konvice. Nechte působit přes noc. Ráno konev dolijte vodou a dejte vařit.
Kyselina citronová: Dle velikosti konvice 1–2 lžičky kyseliny citronové vsypte do vody a uvařte. Pak nechte přibližně hodinu působit. Někdo nahrazuje kyselinu citronovou citrony, avšak ne vždy je v nich dostatečné množství účinných látek.
Kolové nápoje: Vlijte do konvice 1:1 kolového nápoje a vody. Pak přiveďte směs k varu a následně nechte cca 30 minut působit. Případně kartáčkem dočistěte.
POZOR: Před dalším použitím vždy provařte jednu dávku čisté vody a poté konev ještě vypláchněte.
Abyste nemuseli řešit (často) otázku, jak vyčistit varnou konvici od vodního kamene, dodržujte pár preventivních kroků.