Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Kuchyňský dřez vyrobený z keramiky patří mezi nejodolnější, a to v mnoha ohledech. První výhodou je, že keramika se jen tak nepoškrábe. Samotný materiál je velmi tvrdý, proto na něm nezanechá stopy ani méně šetrné zacházení (posouvání nádobí, ostré předměty jako nože či vidličky…). Skvělou vlastností je také vysoká odolnost proti chemickému zatížení, to je dáno neporézní glazurou. Pozor je třeba si dát jen u speciálně ošetřených povrchů, které můžete příliš agresivní chemií jemně narušit a tím i snížit jejich účinnost. Mezi další přednosti rozhodně patří tepelná odolnost, ale také barevná stálost. Na co si dát pozor? Z principu se jedná o materiál sice pevný, ale zároveň křehký. Je třeba se tedy vyvarovat pádu velmi těžkých předmětů.
Jak je z výše uvedeného popisu patrné, údržba keramického dřezu nemusí být tak náročná jako například u dřezů nerezových. Přesto je třeba i tomuto typu dřezu věnovat pravidelnou pozornost. Mezi preventivní kroky patří omytí dřezu po ukončené práci v kuchyni. Vhodný je pro tento účel vlhký hadřík, eventuálně s kapkou saponátu, kterým setřete případné nečistoty (zbytky jídla, šťávy z ovoce, zeleniny, mastnotu, mycí prostředek…) a usazeniny nejen z dřezu, ale také z odkapávací plochy. Součástí dřezu je samozřejmě dřezová baterie, kterou u té příležitosti též utřete dosucha. Zároveň (u stojánkové varianty) ošetřete prostor připojení/uchycení baterie na desku či na keramický dřez. Právě toto místo je totiž velmi náchylné k usazování vodního kamene, nečistot a množení nežádoucích bakterií a plísní.
Navzdory veškeré prevenci k usazení nečistot pravděpodobně dojde, obzvlášť používáte-li kuchyň a dřez skutečně pravidelně. Doporučuje se alespoň jedenkrát za týden na veškeré plochy keramického dřezu nanést čistící prostředek určený pro tyto povrchy, případně tekutý prostředek na keramické vany a umyvadla a nechat pár minut působit. Poté plochy krouživými pohyby zbavte všeho, co je nežádoucí. K tomu použijte jemnou stranu houbičky, případně utěrku z mikrovlákna. Opět je třeba ošetřit i kuchyňskou baterii, zejména tu část, která nasedá na desku nebo dřez. Zde nechte mycí prostředek působit déle a pro vyšší efekt můžete použít jemný kartáček. Poté dřez opláchněte od zbytků chemikálií a vysušte.
Ačkoli je keramika velmi odolným materiálem, zmínili jsme její slabinu v křehkosti. Pozor tedy na pády těžkých předmětů. Abychom nezmatnili případný lesk, vyhnout bychom se měli i drsným čističům určeným na nerez, čisticímu tekutému písku nebo drátěnkám. Pokud jste vlastníkem tmavé varianty dřezu, budete pravděpodobně řešit (především na odkapávací ploše) bílé mapy, zejména je-li voda tvrdá. Zde pomůže rozprašovač obsahující vodu a ocet (v poměru 1:10). Co se týče přírodnin a babských rad, buďte ostražití u citrónu, který by mohl opět porušit celkový vzhled.
V případě, že vlastníte variantu s odkapávací plochou, je třeba pečovat i o tuto část. Zatímco samotný dřez přirozeně po použití opláchneme, odkapávací plocha si obvykle musí počkat, až uklidíme veškeré nádobí a předměty zde umístěné. V běžném denním provozu budete čelit tomu, že zde „pořád něco je“, zejména pokud jsou v domácnosti děti nebo jste ve spěchu. Váš dřez si ale pozornost zaslouží, proto se snažte alespoň jednou denně tuto plochu předmětů zbavit a otřít ji vlhkou houbičkou či hadříkem.
Keramický dřez je vhodné ošetřit také po vaší dovolené, neboť se na něm pravděpodobně usadil prach, který by následně mohl komplikovat odtok nebo i samotnou práci ve dřezu.